Energetikai felújítás
Kunmadarasi Református Általános Iskola
és Óvoda
Hétköznapi hősők

A Projekt

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

Kunmadarasi Református Általános Iskola és Óvoda komplex épületenergetikai fejlesztést valósított meg, amely keretében, energiahatékonysági fejlesztések és megújuló energia használat növelését célzó beruházást történt a „Pályázatos épületenergetikai felhívás egyházak számára” című, és KEHOP-5.2.13-19-2019-00077 azonosítószámú pályázat keretein belül. Összesen 83,152  millió forint nem visszatérítendő európai uniós támogatásban részesült a projekt.

A fejlesztés célja, hogy az iskola üzemeltetési költségei csökkenjenek, valamint a legkorszerűbb technológiák alkalmazásával, példát mutat a kistérségben.

A projekt keretében a Kunmadarasi Református Általános Iskola és Óvoda épületei kerülnek felújításra.

I. 5321 Kunmadaras, Petőfi Sándor utca 11. sz. alatti épület vonatkozásában:

Az energetikai fejlesztés keretében a teljes épület energetikai korszerűsítése kerül megvalósításra. Az energetikai felújítás keretén belül, az épülethatároló falszerkezetek hőszigetelése, a külső nyílászárók cseréje, a fűtés és a használati meleg vízellátás korszerűsítése kerül megvalósításra.

A külső oldali hőszigetelés, a lapos tetős és a padlásfödém hőszigetelése készül el. Az épület körüli járda felbontásra kerül, mivel a lábazati zártcellás hőszigetelés a terepszint alá kerül levezetésre, mert a belső padlóvonal és a külső terepszint magassága közel azonos.

A felbontott járda helyére beton térburkolat készül. A főbejárati ajtó kivételével a jelenlegi fa nyílászárók cserére kerülnek. A felületek színezésénél és kialakításánál bemutatásra kerül az eredeti épület és az utólagos hozzáépítés.

Az épület gázüzemű konvektoros kialakítású, mely rendkívül pazarló fűtés. Ezt a rendszert el kell bontani és új termosztatikus fejjel ellátott radiátoros kialakítás készítendő, új kazánnal és új indirekt fűtési használati melegvíz tartállyal.

A lapostetőre napelemek kerülnek elhelyezésre.

Az épületre tervezett hőszigetelés és nyílászáró csere vonatkozásában projektarányos akadálymentesítés kerül kialakításra. Az épületen a bejárati ajtót a közelmúltban cserélték ki korszerű, kifelé nyíló, akadálymentesítési szempontból megfelelő méretű nyílászáróra. Ezért a projektarányos akadálymentesítés keretében az épület főbejárata előtti járda helyreállítását kell akadálymentesen kialakítani.

II. 5321 Kunmadaras, Kálvin út 36. sz. alatti épület vonatkozásában:

Az energetikai fejlesztés keretében a teljes épület energetikai korszerűsítése kerül megvalósításra. Az energetikai felújítás keretén belül, az épülethatároló falszerkezetek hőszigetelése, a külső nyílászárók cseréje a fűtés és a használati meleg vízellátás korszerűsítése kerül megvalósításra.

A külső oldali hőszigetelés és a padlásfödém hőszigetelése készül el. Az épület körüli járda felbontásra kerül, mivel a lábazati hőszigetelés a terepszint alá kerül levezetésre, mert a belső padlóvonal és a külső terepszint magassága közel az udvaron közel azonos.

A felbontott járda helyére beton térburkolat készül. A felületek színezésénél és kialakításánál bemutatásra kerül az eredeti épület és az utólagos beépítés.

Az épület gázüzemű konvektoros kialakítású, mely rendkívül pazarló fűtés. Ezt a rendszert el kell bontani és új termosztatikus fejjel ellátott radiátoros kialakítás készítendő, új kazánnal és új indirekt fűtési használati melegvíz tartállyal.

Az épületre tervezett hőszigetelés és nyílászáró csere vonatkozásában projektarányos akadálymentesítést kell kialakítani. Az épületen a bejárati ajtót kell, kifelé nyíló, akadálymentesítési szempontból megfelelő méretű nyílászáróra cserélni. A projektarányos akadálymentesítés keretében az épület főbejáratához vezető oldalhomlokzat melletti járdát rámpaként kell kialakítani.

A projekt fizikai befejezésének dátuma 2023.március 16.

A beruházásnak köszönhetően az iskolában az alábbi indikátorértékek teljesülnek:

Monitoring mutató megnevezéseCél változás
A középületek éves elsődleges energia-fogyasztásának csökkenése (KWh/év)211 470
A megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség (GJ/év)45,6480
További kapacitás megújuló energia előállítására (MW)0,005
Az üvegházhatású gázok becsült éves csökkenése (CO2 egyenérték (t))41,46
Energiahatékonysági fejlesztések által elért primer energia felhasználás csökkenés (GJ/év)711,0720